1. Igazi csodának számítanak

Ha nap éri a bőrt, akkor válnak jobban láthatóvá. A napsütés hatására a melanint termelő melanocita sejtek egyenletesen barnára festik a bőrt. Akinek szeplője van, annál hiba csúszott ebbe a folyamatba.

  1. Különleges a színük

A szeplők keletkezésének az MC1R gén mutációja is lehet az oka. Ez a gén „osztja szét” a testben a pigmenteket. A mutáció következtében nem jut mindenhova festékanyag, ezért jelentkezik sok apró pont formájában, és a génelváltozás miatt sötét narancsvörös a pontok színe is.

  1. Egyediek

A szeplők teljesen egyediek. Akár csak a hópelyhek. Mindenkinek csak rá jellemző, megismételhetetlen szeplői vannak.

  1. A várandós kismamáknak több szeplőjük van

A várandós kismamáknak megváltozik a hormonkoncentrációjuk, ezért több szeplőjük van. A szülés után visszaáll az eredeti állapot.

  1. Érzékenyebben reagálnak a napsütésre

Akinek szeplője van, óvatosabban kell a napon tartózkodnia, mert sokkal érzékenyebb az UV sugárzásra a bőre.  Érdemes magas faktorszámú fényvédőt használniuk, illetve kerülniük a sokáig napon tartózkodást. A szeplősök bőre hajlamosabb a leégésre. Általában világos bőrűek.

  1. Csábítóvá tesznek

A szeplők megítélése az utóbbi időkben nagyon megváltozott. Míg régen a modellektől megkövetelték a makulátlan arcbőrt, napjainkban a kozmetikai cégek már olyan stiftet is piacra dobtak, melyekkel mesterségesen lehet magunkra pingálni szeplőket. Hogy miért?  Mert a szeplő vidámságot sugall és szexivé, vonzóvá varázsol.

  1. Ugyanazt a gént hordozzák, mint Pierce Brosnan

Izland kutatók egy 2000 önkéntessel elvégzett kísérlet során meglepő felfedezést tettek: minden szeplős, barna hajú és kék szemű ember ugyanazt a rendkívül ritka gént hordozza: IRF4-nek hívják, és Pierce Brosnannak is ilyen van.

  1. Őseik mindenki más előtt uralták Európát

Az úgynevezett Ginger-gén (vöröshajú-gén) a felelős a vörös hajért és a szeplőkért is. A tudósok megállapították, hogy a gén több, mint 100 000 éves, és valószínűleg az Európát még a homo sapiens előtt benépesítő neandervölgyi ősembertől származik.

  1. Télen sem tűnnek el

A szeplők minden évszakban a bőrön vannak, de télen szinte láthatatlanok, mert változtatják a színüket.

  1. Fiatalítanak

A szeplők fiatalos hatást keltenek. Ezért is olyan divatos manapság akár mesterségesen magunkra rajzolni szeplőket, szépség pöttyöt, akár szeplő-stifttel vagy tetoválással.

 

Ha ennek ellenére sem tetszenek a szeplőid, van megoldás: Pigmentfoltok kezelése Meso Laser segítségével