A  bőrünkre nem szoktunk gondolni  mint  önálló szervünkre, de bár mennyire is furcsa, ez így van!

Nemcsak az a feladata, hogy szerveinket, szervrendszereinket védje  külsőleg. A testünk legnagyobb 1,8 m2 kiterjedésű szerve. Három rétegből áll (hám, irha, bőralja), melyek fontos szerepet játszanak abban, hogy bőrünk egészséges maradjon.  A bőr, mint önálló szerv számos feladatot lát el, ezek a feladatok szoros kapcsolatban állnak egymással. Ilyen faladata a mechanikai védelem, fényvédelem, hőszabályozás, felszívódás, érzőszerep, immunológiai védelem, hámréteg víz és lipid tartalmának  szabályozása.

A bőröregedésért felelős okokat 2 csoportba oszthatjuk:

  • A külső környezeti tényezők, amelyek a bőr  külső öregedésért felelősek:  elsősorban a napfény, szolárium, ezeket szoláris elasztózisnak nevezzük.
  • Az örökletes és genetikai tényezők, amelyek a bőr belső öregedési folyamatait határozzák meg. Ez a folyamat minden embernél más módon és ütemben zajlik le.

Amellett, hogy a napfénynek számos élettani hatása van, a bőr öregedésében meghatározó szerepet játszik. Becslések szerint a bőröregedés  látható jeleinek 80 %-a napexpozíció rovására írható.  Elsősorban az UV-A sugárzás hatására az irhában megnő a szabadgyökök  mennyisége, amely jelentősen károsítja ezen réteg funkcióit. A hiedelemmel ellentétben a szoláriumnak még kártékonyabb a hatása, ugyanis rövid idő alatt nagy dózisban kapja az UV-terhelést a bőr, és a sérült DNS-nek rövid idő áll rendelkezésre a regenerációra. Napozás  során a napozási szabályok betartása mellett lassabban, egyenletesebben éri fényterhelés a bőrt, így több idő van a DNS-károsodás kijavítására.

Amellett, hogy a napfénynek, szoláriumnak esztétikai bőrproblémákat (hajszálerek, pigmentfoltok, ráncok, bőr fakóvá válása) okozó hatása van, egyre nagyobb a jelentősége a pigmentált anyajegyek rosszindulatúvá (melanoma) válásában. A  melanoma esetén is igaz, hogy korai felismerés esetén jó eséllyel lehet gyógyítani. Ezért fontos a meglévő pigmentált anyajegyek  önvizsgálata (3 havonta, gyanús elváltozás esetén azonnal szakorvosi vizsgálat), és rendszeres, legalább évenkénti bőrgyógyászati- dermatoszkópos vizsgálat.

Biológiai öregedésünknek a bőrünkön is számos jele van. Kezdetben a bőr fiatalos ragyogása kezd fakulni, majd megjelennek az apró ráncok a homlokon, száj körül, a szemkörnyéki szarkalábak formájában. Ezzel egy időben a bőr szerkezetében és működésében is beindulnak a kedvezőtlen változások. Lassul az irharétegben a vérkeringés, az anyagcsere, a melanintermelés egyenetlenebbé válik (pigmentfoltok megjelenése). A  kollagén-, elasztintermelődés csökkenése (amely 25 éves kor körül elkezdődik) következtében a bőr rugalmatlanabbá, petyhüdtté válik, és megereszkedik.   Idősebb korban lassul az úgynevezett tripszin enzim aktivitása is, amely az elszarusodott hámsejtek leválását segíti (ez fiatal korban 28 naponként történik), így a bőrfelszínen vastag szaruréteg képződik.

Természetesen ne feledkezzünk meg a dohányzásról sem, melynek elsősorban súlyos, egészségünket veszélyeztető következménye van. A nikotin érösszehúzó hatása révén csökken a kötőszövetben a keringés, így az oxigénellátás is. Emellett a nikotin hatására a  szervezet ösztrogén szintje is csökken, amely szintén gyorsítja bőröregedését. A dohányzás a felső ajak összehúzódásával jár, ha ez hosszú évekig áll fent, kialakulnak az úgynevezett dohányzóráncok.

Összességében az öregedés egy természetes és elkerülhetetlen folyamat. Bőrünk kötőszövetének öregedése, ami által változunk.

Napjainkban  a hölgyek és az urak között is egyre nagyobb az igény, hogy  fiatalos megjelenésüket a legtovább igyekezzenek megőrizni. Ezeket  a  kedvezőtlen változásokat,  különböző kozmetikai, orvos- kozmetikai és gépi technikák lehetőségeivel  le lehet lassítani, illetve a kialakult esztétikai elváltozásokon  lehet javítani.

Mert  öregedni szépen is lehet!

Arra sem gondolunk, hogy bőrünk mindennapi hidratálásával milyen sokat segíthetünk állagának megtartásában. A kiszáradt bőr sokkal érzékenyebb a külső mechanikai hatásokra, kórokozok általi fertőzésekre, emellett esztétikailag sem szép látvány.

Sajnos azt a tévhitet el kell oszlatni, hogy a hagyományos kozmetikumokban lévő hyaluronsav fel tud szívódni a bőrön keresztül.  A hyaluronsav nagy molekulájú, amely  megfelelő gépi vagy a plasztikai sebész által végzett injekciós technikai segítségével képes csak mélyen a kötőszövetbe jutni.  Ugyanezen ok miatt a kollagén pótlására szolgáló táplálék-kiegészítők segítségével sem tud, vagy csak igen kis mennyiségben felszívódni a bélrendszerből.

A kozmetikai készítmények széles választékában egyre nagyobb az igény, hogy a kezeléshez használt kozmetikumok  magas hatóanyag tartalmúak, PEG-ek, parabének, parafinok, vazelin, ásványi olaj, színezékek, illatanyagok és állati nyersanyagok  által mentesek legyenek, amelyek  ma már alapvető elvárások!  Kezeléseinkhez nem koktélokat, hanem tudományos és saját kezelési tapasztalataink alapján összeállított hatóanyagokat használunk, amelyek orvosi tisztaságúak, Cosmeceutical besorolásúak, magas hatóanyag tartalmúak, magas koncentrációban képesek felszívódni.

Nagyon fontos az is, hogy milyen gépi technikát választunk a hatóanyagok bevitelére. A hagyományos kozmetikák UH, Iontoforézis segítségével juttatják be a hatóanyagokat. A valódi elektroporézis (tű nélküli mezoterápia) módszere azonban sokkal mélyebb rétegekbe illetve a sejten belüli és a sejtek közötti állományba is bejuttatja  a hatóanyagokat. Erre a célra azonban csak és kizárólag olyan, direkt erre a célra előállított hatóanyagokat szabad használni, amelyek analitikai (megközelítően 100%-os) tisztaságúak, sterilek, minden tartósító, színező, állagjavító és bárminemű más segédanyagoktól ill. adalékoktól mentesek.

Természetesen az életmód, az egészséges táplálkozás, a bő folyadékfogyasztás, a sportolás alapvető fontosságú a ráncok kialakulásának megelőzésében is.

Orvosesztétikai Központunkban az a célunk, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk biztosítani vendégeink számára.

Válasszon kezeléseink közül: Arcfiatalító kezelések plasztikai sebészeten